Kada se bira aparat za kafu cena je obično prvi faktor koji utiče na našu odluku o kupovini. Mnogi misle da, ako je aparat skuplji, da je sigurno i mnogo bolji, a takvo mišljenje su uglavnom usvojili zbog toga što su nekada ovi aparati bili izuzetno skupi i nisu bili dostupni svima. Za razliku od pre samo 15ak godina, kada su aparati za kafu bili rezervisani uglavnom za kafiće i restorane i retko su se kupovali za kućnu situacija je danas mnogo drugačija.
To je zapravo značilo da je nekada uživanje u espresu, kapućinu i ostalim ukusnim napicima bilo rezervisano isključivo za kafiće i restorane. Kada je kupovna moć stanovništva porasla, a cena aparata za kafu se smanjila zbog sve veće proizvodnje i konkurencije na tržištu, uživanje u omiljenim napicima kod kuće je postalo dostupno širem sloju stanovništva. Danas su ovi uređaji za kuvanje kafe postali sastavni deo skoro svake kuhinje u prosečnom domaćinstvu u Srbiji.
Za dobar aparat za kafu cena nije presudna
Za dobar aparat za kafu cena ne treba da bude prvi pokazatelj kvaliteta. Ono na šta treba da obratite pažnju su njegove karakteristike koje ćemo navesti u daljem tekstu.
Prvo treba obratiti pažnju na pritisak koji aparat može da postigne. Ovo je jako važno zbog toga što od pritiska zavisi da li će iz samlevene kafe moći da se izvuče pun ukus. Od pritiska zavisi i kakvu će penu imati kafa, što je još jedan pokazatelj dobrog espresa, koji se kasnije koristi za pripremu svih ostalih napitaka od kafe.
Kada kupujete aparat za kafu trebalo bi da vodite računa i o zapremini rezervoara za vodu, pogotovo ako se jedan rezervoar koristi i za uparavanje mleka i za kuvanje kafe. Postoje i oni koji imaju dva rezervoara, ali cena tih aparata je značajno veća.
Ono na šta sigurno morate da obratite pažnju je kvalitet bojlera. Baristi tvrde da je karakteristika svakog dobrog aparata za kafu mogućnost održavanja konstantne temperature vode u toku procesa kuvanja kafe. Ovo značajno utiče na ukus espresa koji „ne voli“ ni previše vruću, ali sigurno ni hladnu vodu.
Malo ljudi obraća pažnju na proces čišćenja, što je pogrešno. Svaki dobar aparat za kafu ima opciju samočišćenja koja se odvija prilikom svakog uključivanja i nakon kuvanja kafe. Takođe, mora da postoji i opcija čišćenja posebnim sredstvom za to. Ovaj proces traje duže i trebalo bi da se obavlja jednom u dva meseca.
Što jednostavniji aparat za kafu – cena je veća
Kada kupujete aparat za kafu cena zavisi i od njegovih funkcija i jednostavnosti upotrebe. Na primer, automatski aparati su znatno skuplji od manuelnih. Razlog za ovo je što su automatski daleko jednostavniji za upotrebu, ne morate da posebno meljete i merite kafu, već je potrebno samo da stisnete dugme. Treba pomenuti da se kod oba uparavanje mleka odvija posebno.
Postoje i aparati na kojima se i proces uparavanja mleka odvija automatski, dovoljno je samo da na displeju odaberete željenu kafu i dobićete svoj napitak. Cena ovih aparata je upravo zbog te jednostavnosti upotrebe daleko viša od drugih.