Benzinske kosačice – koji su kriterijumi za kupovinu?



Prednosti dvorišta i zelenila su velike – počev od prelepih prizora, harmonije flore i faune i prostora u kojem možete osećati potpuni mir.

Ipak, da bi to bilo ostvarivo, potrebna je briga o dvorištu i redovno košenje trave. Kosilice su koristan uređaj, međutim, nisu uvek najpraktičnije. Trava može rasti u nepristupačnim mestima do kojih je teško doći – poput ivica dvorišta, uskih putića, kao i oko drveća.

Benzinske kosačicesu idealna opcija da doterate dvorište i postignete najbolji izgled kome ćete se diviti svakog dana, odnosno, do određenog momenta u budućnosti kada shvatite da je vreme za još jedno doterivanje.

Benzinski modeli su najbolji izbor za velike posede, kao i za profesionalce, jer ih lako možete dopuniti gde god se nađete. Druga najveća prednost je to što su veoma jaki, pa samim tim i mogu otkloniti visoku travu veoma brzo i bez mučenja.

Veličina i izgled dvorišta

Prvenstveno, važno je uzeti u obzir koju površinu biste obrađivali benzinskim trimerom, kako biste bili sigurni da vršite pravi odabir. 

Ukoliko imate veće dvorište, potreban je jači trimer kojim možete za kraći vremenski period da otklonite veliki deo zarasle trave. 

Jači modeli su posebno korisni kada je potrebno da obradite velike površine poput livada na placevima, jer ćete značajno skratiti vreme provedeno na suncu tokom letnjih meseci.

Takođe je važan kriterijum to koliko prepreka imate u vidu stabala, saksija i različitih ukrasnih predmeta, pa iako trimeri mogu prići prilično blizu, morate voditi računa u svakom slučaju. 

Učestalost korišćenja

Primarni kriterijum ovde je zapravo koliko iskustva imate, ali i koliko često ćete koristiti ovu spravu. U skladu sa odgovorom, treba izvršiti najisplativiji izbor.

Ukoliko benzinski trimer koristite samo povremeno kako biste otklonili višak trave u svom, ili pozajmili komšiji da raščisti njegovo dvorište, gledajte modele koji su lakši za korišćenje, a koji dobro obavljaju posao u svakom slučaju. 

Ako ipak, planirate da ga koristite često i za neke veće radove, poput rezanja tvrdoglavijih površina, kao što su grane, jači modeli su pravi izbor. 

Na kraju, ako je sečenje trave nešto što ulazi u profesionalne aktivnosti, kvalitetniji i skuplji modeli koji su napravljeni da izdrže duge radne sate, ali i da traju godinama su neophodni. Snaga koju poseduju će odgovarati bilo kom težem zadatku koji mora da se ispuni.

Specifikacije na koje treba obratiti pažnju

Najčešće specifikacije kod benzinskih trimera na koje treba obratiti pažnju su koja je jačina motora, da li je težak za držanje i da li je udoban. 

U zavisnosti od toga za šta ćete ga koristiti, zavisi i jačina motora, što smo već spomenuli u prethodnom delu, međutim, težina je drugi veoma važan faktor od koga zavisi i udobnost korišćenja.

Najbolje bi bilo posetiti radnju i ispitati različite težine u odnosu na to koji model biste želeli da kupite. Tako ćete moći da procenite da li model možete držati u vremenskom periodu u kom je potrebno da obavite posao.

Druga strana novčića težine, jeste udobnost, koja značajno može skratiti vreme korišćenja ukoliko ne ispunjava kriterijume. Dakle, ukoliko je trimer neudoban kada ga prvi put isprobate pre košenja, vrlo je verovatno da će biti još manje udoban dok budete obavljali posao. Za više informacija i aktuelnu ponudu pogledajte na sajtu.

Još jedna važna odluka koju morate doneti pri odabiru je da li odabrati trimer sa ravnim vratilom ili sa zakrivljenom osovinom? Češći su oni sa ravnom osovinom, jer nude veći izbor stilova. Ipak, oni sa zakrivljenim vratilom nude ergonomske karatkeristike koje mogu omogućiti bolju kontrolu, ali i udobnost.

Poređenje cene sa drugim faktorima

Pre nego što se odlučite za neki model u skladu sa svim prethodnim karakteristikama, važno je da znate da, kao i za sve danas, visoka cena ne mora nužno značiti i zasiguran bolji kvalitet. Ipak, to nije jedini i isključivi kriterijum koji treba ukrstiti sa cenom.

Dakle, mogućnosti su raznolike, gde u skladu sa budžetom možete odabrati pristupačniji koji radi posao ili skuplji sa nekim boljim specifikacijama ukoliko planirate češće da ga koristite. 

Poređenje treba vršiti i u skladu sa tim koja je površina koju morate obraditi. Iako nećete možda često koristiti benzinski trimer, važno je uračunati i koju površinu imate za obrađivanje, a pogotovo je to važno ukoliko imate veliki plac. 

Dakle, možda se nećete baviti time svaki dan, ali kada dođe trenutak za skraćivanje trave, potrebna je veća izdržljivost i snaga da se bi se kompletirao proces. 

Takođe, u ovu računicu treba uključiti i obaveznu zaštitnu opremu koja minimizira mogućnost povrede. Često se ova stavka zanemaruje pri kupovini, a bez obzira na to da li ste početnik ili profesionalac, nezgode se uvek mogu dogoditi, pa je važno uložiti u adekvatnu zaštitu.