Proizvodnja maline u Srbiji prisutna je desetinama godina unazad, ali smo poslednjih godina svedoci sveopšteg trenda njenog gajenja i proizvodnje. Srbija je podneblje u kome malina uspešno rađa, što je posebno slučaj sa Zapadnom Srbijom.
Poslednjih decenija malina polako ali sigurno preuzima primat na tržištu i postaje jedna od omiljenih voćki, kako u svežem stanju, tako i sve prerađevine koje se od nje prave, kao što je domaći sok od maline. Plod maline ubira se u gajbe a zatim se odlaže u hladnjače u kojima se čuva i odakle ide u dalju distribuciju. Važno je da se prilikom branja plod ne ošteti kao bi se očuvao njegov kvalitet. Ono što je njena posebna karakteristika jeste aroma, jako crvena boja, ali i ukus koji je slatkasto kiselkast.
Sa ekspanzijom njene upotrebe rađene su mnogobrojne analize i ispitivanja, i sada se sa sigurnošću može govoriti o njenim lekovitim svojstvima i pogodnosti njenog konzumiranja. Malina poseduje izuzetno visok sadržaj vitamina C, čak polovini dneevnih potreba organizma u samo 100 grama, izvor je antioksidanasa koji deluju protivupalno, a od njih potiče njena predivna crvena boja i ono što je takođe važno jeste činjenica da je izuzetno niskokalorična, pa je pogodna za konzumiranje za sve one koji su na posebnom režimu ishrane.
Osim toga malina sadrži i magnezijum, vitamin B i E…. Malina takođe podstiče probavni sistem i čisti krvne sudove. Najbolje ju je konzumirati u svežem stanju, ali se isto tako može i zalediti i po potrebi upotrebljavati za praljenje kolača i pita, raznih smutija, sladoleda. Ne treba zanemariti ni mogućnost upotrebe lista maline za kuvanja čaja, koji je dobar za probleme sa kašljem. Upotreba maline najrasprostanjenija je za pravljenje domaćeg soka od maline, sirupa, zatim džema, itd..
Domaći sok od maline – osvežavajući napitak koji se nalazi u vrhu lisete omiljenih sokova
Domaći sok od maline među svim generacijama nalazi se sigurno na listi omiljenih sokova i to. Zbog toga što je izuzetno lagan u letnjim mesecima je odlično osveženje, a takođe je i aromatičan i ukusan, pa ukoliko mu dodate par kockica leda užitak je potpun. Kad god da ga komzumirate nećete pogrešiti.
Domaći sok od maline možete pripremiti i sami, ali vam je takođe na raspolaganju u većini supermarketa tokom cele godine. Ukoliko se odlučite da budete „sam svoj majstor“, možete se opredeliti između nekoliko opcija u zavisnosti od sopstvenog ukusa, jer postoje različite recepture za pripremu domaćeg soka od maline.
Opcija vam je za recepr prema kome se malina ne kuva ili za onaj prema kome se sok priprema kuvanjem, recept prema kome se domaćem soku od maline može dodati med… Ukoliko želite 100 % zdrav proizvod možete napraviti i domaći sok od maline bez šećera. Za bilo koju varijantu da se opredelite, imajte na umu da maline moraju biti sveže i zdrave pa je zato najbolje da budu ubrane tog dana kada i pravite domaći sok. Ukoliko se predelite da u domaćem soku od maline ne dodajete konzervanse najbolje bi bilo da ga do konzumiranja čuvate u frižideru, kako se ne bi pokvario.